Spring naar inhoud

Jaarverslag 2017-2018

COp zaterdag 7 oktober 2017 viert zanggroep Enjoy haar 45-jarig jubileum. Dit wordt gevierd met het Teeke-zinge in het OC. De Keescheknup hebben deze  avond ook een teek “gehuurd”om deze gezellige meezingavond mee te vieren.

Op zaterdag 28 oktober 2017 collecteert de CV in Bingelrade tbv hun jaarlijkse donateuractie.

Zaterdag 4 november 2017 wordt er door enkele leden een bezoek gebracht aan de vrijwilligersavond georganiseerd door de Gemeente Onderbanken. Deze avond is er om alle vrijwilligers die onmisbaar zijn bij tal van activiteiten eens in het zonnetje te zetten.

Zondag 12 november 2017 is er onze jaarlijkse Herfstwandeling. Ondanks de redelijke weersvoorspelling werden we op deze dag toch weer geconfronteerd met somber en regenachtig weer. Desondanks mochten we nog 239 wandelaars ontvangen. En de nodige complimenten van zowel wandelaars als van de Wandelbond met betrekking tot routes en organisatie.  Aansluitend wordt het seizoen geopend met een hapje en drankje voor alle leden en vrijwilligers.

Op vrijdag 17 november 2017 gaan we naar Schaesberg ( Landgraaf ). Het jaarlijkse Parkstad Verentreffen staat op het programma. Een muzikale avond met optredens van  tal van Limburgse carnavalsartiesten.

Zondag 19 november 2017 zijn we uitgenodigd door Harmonie St Caecilia voor het bijwonen van hun theaterconcert ”Bèngelder A’laaf You”. Dit is een dankjewel van de Harmonie aan de CV voor hun jubileum afgelopen seizoen.  Een mooi concert met vrolijke muziek en een vleugje carnaval .

Op zondag 26 november 2017 is er het eerste receptiebezoek. De Pedaalridders Doenrade vieren hun 4 x 11 jarig jubileum en de CV brengt de felicitaties  over op deze jubileumreceptie.

Na een korte “rustperiode” met de feestdagen beginnen we op zondag 7 januari 2018 met een bezoek aan de receptie bij de Zeemplekkesj Merkelbeek. Ook zij vieren een jubileum, namelijk 6 x 11 jaar.

Zondag 14 januari 2018 zijn we aanwezig bij de bonte middag van JCV Appelkitsjkes in Jabeek. Op deze gezellige middag met tal van optredens wordt  Bente-Aimèe geproclameerd als nieuwe jeugdprinses in Jabeek.

Zaterdag 20 januari 2018 is er onze eigen zitting met Prinseproclamatie. Ondanks een goed, gevarieerd programma viel de kaartverkoop en de opkomst enigszins tegen. Toch kunnen we terug kijken op een geslaagde avond. Er wordt afscheid genomen van Jubileumprins en Prinses Jhon en Monique. Aansluitend wordt onze nieuwe heerser uitgeroepen: Prins Yoeri  I ( Kevers ). Oud-prins Jhon geeft aan bij de vereniging te blijven als lid van de Raad van Elf.

De volgende dag, zondag 21 januari 2018, is er meteen het debuut voor Prins Yoeri. We gaan weer op receptie bij de Pedaalridders in Doenrade. Ditmaal op de prinsereceptie bij prins Bart.

Het weekend van 26 en 27 januari 2018 staat in het teken van het Appelkitskes Treffe in Jabeek. Een primeur in Limburg. Jabeek heeft besloten om de optocht 2 weken voor de carnaval te laten plaats vinden. Op vrijdag 26 januari 2018 bezoeken we hun receptie om de felicitaties aan te bieden. Een dag later, zaterdag 27 januari 2018, is er de optocht. De Keescheknup geven acte de presence hieraan door als vereniging deel te nemen. Verkleed als artsen en verplegers met als thema “vier geve  de optoch van Joabik een injectie”. Aansluitend wordt er een bezoek gebracht aan de feestavond in het OC Jabeek.

Vrijdag 2 februari 2018 brengen we een bezoek aan het Chipsbal van de SJOB. Polonaise lopen met de Keescheknupkes. Nadat Prins Yoeri is onderscheiden moeten we  weer verder. We gaan aansluitend op receptie bij de Kempernaaze in Sittard. Vervolgens wordt de kantine van RKDFC in Merkelbeek bezocht.

Op zaterdag 3 februari 2018 is onze eigen Prinsenreceptie. Prins Yoeri, jeugdprins Jules en jubilaris Heinz van Megen ( 3 x 11 jaar lid ) worden door de vereniging in het zonnetje gezet. Vervolgens worden door diverse verenigingen en particulieren de nodige handjes geschud.

Dinsdag 6 februari 2018 gaat de reis richting Roermond. Het jaarlijkse Prinsentreffen staat op het programma. Een carnavalsavond pur sang. Met tal van optredens en prinsen, prinsessen en verenigingen uit heel Limburg en de Euregio.

Woensdag 7 februari 2018 gaat Prins  Yoeri met een delegatie van de raad op bezoek op zijn werkplek bij Zorgcentrum Pius in Hoensbroek.

Vanaf vrijdag 9 februari 2018 barst de “vastelaovend”echt los. Om 11.00 verwelkomen we de Blauw Sjuut in Merkelbeek. Vervolgens naar het OC in Bingelrade voor de carnavalsmiddag van basisschool De Spil. Hossen en springen met de jeugd van Bèngelder. Om 18.00 uur staat de Sleuteloverdracht op het programma. Tijdens een gevarieerd en mooi programmma wordt de sleutel van de Gemeente Onderbanken voor de laatste keer overgedragen ivm de aanstaande fusie naar gemeente Beekdaelen.  Als bijdrage vanuit Bingelrade  aan deze avond  speelt zaate Hermenie ‘t  Kumpt . Aansluitend nog enkele uurtjes gezellig carnaval vieren in de Henkhof in Merkelbeek.

Zaterdag 10 februari 2018 is er de optocht in ons eigen dorpje. Na wat somber weer in de ochtend breekt tijdens de start toch het zonnetje door. Een mooie bonte stoet met einzelgänger, duo’s, grote/kleine groepen en wagens trekt vanaf 14.11 uur door de straten van Bèngelder. Een lint van carnaval met een stralende Prins Yoeri als laatste op zijn prinsewagen. In het OC is er aansluitend de prijsuitreiking en gaat het feest verder. Onder de muzikale klanken van dj Mike wordt er tot in de late uurtjes gedanst, gesprongen en gehost op de zaal.

Op zondag 11 februari 2018 is er weer een  volle agenda. Om 10.00 is er een woord en communieviering in het dialect voorgegaan door Leon Theunissen. Een sfeervolle dienst voor alle leden en overleden leden van de CV met muzikale ondersteuning van zanggroep Enjoy. Na afloop worden we muzikaal begeleid door zaate hermenie ’t Kumpt vanaf de kerk naar het OC. Hier start om 11.33 uur de Prinsebrunch.  De opkomst voor dit eetfestijn is nog steeds erg hoog. Onder andere spek en ei, brood met gehakt, soep en vla is verkrijgbaar. Met carnavalsmuziek op de achtergrond kan er gezellig worden gekletst met een kopje koffie of een pilsje. Met Prins Yoeri en de CV wordt vervolgens gezamenlijk naar de optocht in Merkelbeek gekeken. Om 18.11 uur gaat de carnavalsdisco in het OC weer van start. Een leuke, gezellige avond en na afloop nog een bezoek bij de prins thuis.

Maandag 12 februari 2018 wordt het hele OC opgeruimd en gepoetst. Ook hier blijkt weer: vele handen maken licht werk. Vervolgens optocht kijken in Schinveld. Daarna gaan we naar Gasterie Hedelfinger waar de leden en partners worden getrakteerd op een etentje en een paar consumpties. We kunnen genieten van friet, zuurvlees, lasagne omlijst met salades en stokbrood. Vervolgens wordt er onder het genot van een drankje nagekletst.

Dinsdag 13 februari 2018 gaat het richting Brunssum om te wokken bij de Lange Muur.

Tenslotte is er op woensdag 14 februari 2018 het Askruisje halen in de kerk. Aansluitend naar Gasterie Hedelfinger voor het traditionele haringhappen. Onder het genot van de vis en een pilsje wordt de carnaval afgesloten.

Weer zit er een seizoen voor de Keescheknup erop. Al  56 jaar mogen we als vereniging de carnaval in ons eigen Bèngelder  organiseren. Samen met een groep vrijwilligers die onontbeerlijk zijn voor ons. Zonder deze mensen is het voor ons ook bijna niet mogelijk om dit ieder jaar voor elkaar te krijgen. Daarvoor onze grote dank. Ook dank natuurlijk aan alle Keescheknup-en Knupkes en bezoekers van onze activiteiten.  Maar ook complimenten voor ons als CV. Er is toch een grote eendracht binnen onze gelederen en iedereen helpt en steunt elkaar waar nodig. Dit is waar je als vereniging voor staat en wat je ook naar buiten toe uitstraalt. Laten we op deze manier, als Keescheknup, onze armen om elkaar heen slaan en de vastelaovend in ons eigen dorpje koesteren.

Op naar ons 57e seizoen… Bèngelder Alaaf, Keescheknup Alaaf, Prins Yoeri Alaaf…..